• In de ‘raffinagdriehoek’ Antwerpen-Rotterdam-Amsterdam zijn in ieder geval 6 olie-opslagbedrijven getroffen door een cyberaanval.
  • Eerder werden in Duitsland ook al 11 bedrijven getroffen, daardoor zijn er aanzienlijke problemen met het laden en lossen van olieproducten.
  • Justitie in België heeft aangekondigd een onderzoek in te stellen naar de aanval, ook in Duitsland worden de aanvallen al onderzocht.
  • Lees ook: Een Rotterdamse terminal van Maersk werd slachtoffer van een cyberaanval.

Een cyberaanval op oliebedrijven in de raffinagedriehoek Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen (ARA) treft verschillende terminals. De bedrijven hebben daarom problemen met het laden en lossen van olieproducten, schrijft beurssite Marketscreener.

De aanval treft zes opslagterminals in België en Nederland, op locaties van de bedrijven SEA-Tank, Oiltanking en Evos in Antwerpen, Gent, Amsterdam en Terneuzen. Eerder werden al 11 locaties in Duitsland getroffen door een aanval, waarmee er in totaal dus 17 locaties last hebben van de digitale dreiging.

Omdat de bedrijven vooralsnog geen verdere toelichting willen geven is er weinig bekend over de aard van de aanval. Met name de administratie van de afhandeling van het laden en lossen lijkt getroffen. Marktpartijen zouden hebben verklaard dat al tenminste één bedrijf in de ARA regio een beroep heeft gedaan op de overmachtsclausule, totdat de problemen afgewend zijn. Om welk bedrijf het gaat, en of het een direct getroffene is van de aanval is niet bekend. In Duitsland zouden in ieder geval Mabanaft en Oiltanking al zo’n beroep op force majeure hebben gedaan.

Justitie in België onderzoekt cyberaanval

Tegenover het AD zegt Evos dat de problemen zich alleen in Terneuzen voordoen. “De IT-diensten van onze terminal in Terneuzen zijn ontregeld, waardoor de uitvering enige vertraging heeft”, aldus een woordvoerder.

Shell kondigde vanwege de problemen in Duitsland eerder al aan het vervoer van olie om te leiden naar andere terminals, zo weet het AD verder. Ook oliebedrijf Aral is al op zoek naar alternatieve bevoorrading.

In België doet men inmiddels verder onderzoek naar de cyberaanval op olieterminals in de havens van Antwerpen en Gent. Dit maakte de Belgische justitie bekend. Het gaat daarbij vooral om het bedrijf Sea-Invest en dochter Sea-Tank, die wereldwijd bijna stil kwamen te liggen. Ook Duitsland kijkt volgens het ANP naar een cyberaanval bij olieterminals van de ondernemingen Oiltanking en Mabanaft die al afgelopen weekend begon.

Volgens het hoofd van de Duitse tegenhanger van het Nederlandse Nationaal Cyber Security Centrum is het incident bij de Duitse terminals "serieus, maar niet ernstig". De Europese politiedienst Europol heeft Duitsland steun aangeboden bij het onderzoek.

Handelaar Riverlake stelt dat er sprake is van een aanval "bij best wel wat terminals". Volgens Jelle Vreeman die senior broker is bij dat bedrijf hebben de terminals geen controle meer over hun systemen en kunnen ze geen schepen afhandelen die willen laden of lossen.

Lees over cyberaanvallen en hackers ook: